Ortodonti – Invisalign

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, belirli bir ahenk içinde olmayan çarpık dişlerin birbirleri arasındaki uyumsuzluğun sebeplerini saptayan, erken dönem önlemlerini veya geç dönem kamuflajlarını içeren tedavi branşıdır.

Siz de Bodrum’da Ortodonti ve Invisalign tedavisi ile dişlerinizde çapraşıklıkları düzelttirmek istiyorsanız hemen Online Randevu ya da telefonla randevu alabilirsiniz.

Ortodontik Problemler Nasıl ve Neden Oluşur?

Ortodontik problemler, genel anlamda alt çenenin ileri ya da geri bir konumda olmasından kaynaklı, iskeletle ilgili bir problemin var olmasıyla alakalı ya da hastanın erken yaşta sahip olduğu kötü alışkanlıklardan ötürü çene kemiğinde meydana gelen bozulmalarla kendini gösterir. Kötü alışkanlıkları ve diğer dış etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Küçük yaşta biberon, emzik gibi maddeleri gereğinden çok daha fazla ağza almak
  • Stres anında ya da günlük alışkanlık olarak el tırnaklarını emmek ya da parmakları emmek
  • Erken yaşlar içinde ortaya çıkan süt dişlerinin olması gerekenden önce ya da sonra kaybolması
  • Özellikle geniz eti problemi olup ağızdan solunum yapan, ağız açık uyuyan çocuklarda
  • Yanlış yutkunma alışkanlığı olup dil itimi yapan çocuklarda ve yetişkinlerde
  • Dişin çekilmesinin ardından diş boşluğuna uzun süre diş yapılmaması ile yanındaki dişlerde eğilme, üzerindeki dişlerde uzama problemleri

Ortodonti İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Ortodontik tedavi, daha önceden dişlerin yerinden oynatılıp tekrar düzenleneceğinin düşünülmesi ile çok eskiye dayanan bir uzmanlık alanıdır. Yaklaşık 32 yıl senelik bir geçmişe sahip ortodonti, günümüzde aktif rol oynamaktadır. İlk olarak, M.S. 600 senelerinde dişlerin gereğinden fazla sayıda olmasının ve çaprışık yapıda olmasının nedenleri içerisinde düşünülmüştür. Bu fikri ön plana atan Paulus Aegineta, ağızda diş sayısının azaltılması ile bu problemin ortadan kaldırılacağını ön görmüştür. Fakat ortodontinin kitaplarda ilk yer edinişi Pierre Fauchard tarafından 1723-1730 yılları arasında ortaya çıkmış ve halkın bilgisine sunulmuştur. Tarih sayfalarında ilk ortodontik cihaz ise 1723 yıllarında icat edilmiştir. Mekanik açıdan çok etkili olmayan bu aygıt sayesinde basit diş hareketleri ile oynatılabileceği gözlemlenmiştir. Bundan sonraki yıllar içerisinde ortodonti, araştırılıp geliştirilmiş ve günümüzde diş hekimleri tarafından uygulanarak dişlerde çapraşıklık sorunlarının çözülmesine imkân sağlamıştır. Ortodontik tedavinin ilk uygulamaları Mısır’da resimlenmiştir.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nedir, Süreç Nasıl İlerler?

Ortodonti tedavisi aşamalı olarak gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Bu işlem adımları aşağıdaki gibi gerçekleşir;

  • Dişlerdeki problemlerin bir ön muayene ile tespiti yapılır. Hastadaki bu problem hakkında hastaya nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacağı hakkında bilgi verilir. Tedavinin şekli ve süresi, her hastada farklılık göstereceğinden, en doğru cevap, yapılan muayene sonucu verilir.
  • Uygulama işlemi için belirli bir hazırlık yapılması gerekmektedir. Örneğin; hasta herhangi bir diş çürüğü problemine sahipse öncelikle tedavileri yapılmalı ve problem tamamen çözülmelidir. Bir dişeti problemine sahipse, öncelikle dişetleri sağlıklı hale getirilmelidir. Ağız bakımı tam anlamıyla gerçekleştikten sonra ortodontik tedaviye hazırdır.
  • Hazırlık aşamasından sonra planlama aşamasına geçilir. Ölçüm ve analizleri kapsayan aşamada hastadan modeller alınıp planlama yapılır. Her hastanın kendine özel diş bozukluğuna sahip olması nedeniyle birden fazla tedavi seçenekleri ortaya çıkabilir. Özellikle çene yapısı, hasta yaşı, diş ve ağız sağlığına göre uygulamada değişiklik olabilir.
  • Ağza braketlerin yapıştırılması bir veya iki seansta tamamlanır. İğnesiz acısız bir işlemdir. Ağza takılan ekartör (ağız açıcı) yardımıyla hasta ve hekim konforu sağlanır. Braketler dişlerin üzerine tek tek yapıştırıldıktan sonra, ark teli denilen ince bir tel, bu braketlerden geçirilir ve minik lastikler yardımıyla sabitlenir.
  • Genellikle ayda bir kez olan seanslarda bu lastikler çıkarılıp, ark teline müdahale edilir. Yapıştırılan braketler tedavi sonuna kadar ağızda kalır.

Invisalign Tedavisi Nedir?

Invisalign tedavisi, ağızdan alınan ölçü sonucu kişiye özel yapılan şeffaf plaklar (aligner) ile uygulanan bir dijital ortodontik tedavidir. Telsiz uygulanan bu işlem dişlerdeki çapraşıklığı gidermek amaçlı kullanılır. Bu tedavi biçiminin tercih edilmesinin en önemli nedeni hastanın ortodontik tedavi gördüğünün belli olmamasıdır. Braket takmak istemeyen hastalara sunulan bir tedavi seçeneğidir.

Diş Teli Olmadan Dişler Nasıl Hareket Ediyor?

Bu işlemde teller yerine seri Invisalign plakları kullanılıyor. 15 gün boyunca takılması öngörülen plaklar ile dişlerde çapraşıklığa bağlı oynama ortamları oluşturulur. Sıkışık dişlerde araların törpüleme yöntemi ile rahatlatılması gerekmektedir. Bu uygulama sonrası hastanın fark edebileceği görsel bir değişiklik olmaz. Aşındırmalar mine düzeyinde minimal düzeyde olacağından, diş dokusunda kalıcı hasar söz konusu değildir. 15 gün sonrasında diğer plağa geçilerek tedavi ilerler. Birçok vaka 1,5-2 aylık plaklarını alıp seansa gelmeden de tedavisini kendi bitirebileceği gibi, çapraşıklığın daha zorlayıcı olduğu durumlarda, yeni aşındırmalar ve yeni ölçü ile uygulama devam edebilir.

Ortodontik Tedavilerde Diş Hareketlerine Göre Şeffaf Plaklar Nasıl Üretilir?

Ağzınızdan alınan ölçülerin CAD-CAM sitemi olarak adlandırılan 3 boyutlu tarama sistemine aktarılması ile üretilecek plak sanal ortamda işlenir. Aktarılan sanal ortamda dişler, bilgisayar simülasyonu yardımıyla hareket ettirilebilir. 0.05 mm’lik hareket etme aralığına göre şeffaf plaklar üretime hazır olur.

Invisalign Kimlere Uygulanabilir?

Bu teknik yetişkin, genç ve çocuklara sorunsuz bir şekilde uygulanabilen ortodontik tedavi şeklidir. Invisalign tedavisine uygun bulunup bulunmadığınıza karar verecek en önemli kişi hekiminizdir. İyi bir muayene sonrası bu işleme uygun olup olmadığınız size bildirilir. Bu işlem genellikle dişte ve diş etlerinde ciddi hasar bulunmayan orta-hafif aralıktaki diş çapraşıklığında uygulanabilir.

Invisalign Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Invisalign tedavisinin hastalara sağladığı en önemli avantaj şöyledir;

  • Invisalign tedavisinin en büyük avantajı, bu tekniğin günlük yaşantımızı ve sosyal hayatımızı etkilememesidir.
  • Invisalign ağızda neredeyse hiç görünmez ve bu unsur sayesinde tedavi döneminde sakınmadan gülmeye devam edebilirsiniz.
  • Tedavi yönteminde kullanılan plaklar takıp çıkarılabilir özelliktedir. Bu özellik sayesinde zorlanmadan dişlerinizi fırçalayabilir, rahatça yemek yiyebilirsiniz.
  • Tel kullanılmadan uygulanan bir işlem olduğu için diş ve diş etini rahatsız eden bir unsur oluşmaz. Yumuşak plaklar yardımıyla bu süreci hafif bir şekilde atlatabilirsiniz.
  • Invisalign tedavisi hiçbir cinsiyet farkı gözetmeksizin kadın erkek, yaşlı, genç herkese uygulanan bir tedavidir.

Invisalign Tedavisinde Ağrı Acı Hissedecek Miyim?

Çarpık dişlerin düzene girebilmesi için plaklar dişte bir kuvvet uygulayacaktır. Şeffaf plakları ilk defa taktığınızda bir baskı hissedeceksiniz. Bu plaklara elbette kısa bir alışma süreciniz olacaktır.

Invisalign Tedavisinde Kontrollerim Ne Sıklıkla Olacak?

Günümüzde gelişen teknoloji ile yapılan 3 boyutlu tasarımlar, 2-3 aylık seansları öngörebileceğinden, iki seans arasındaki süre, 2-3 aya kadar çıkarılabilmektedir.

Dolayısıyla Invisalign tedavisi yurtdışından gelen hastalar için cezbedici niteliktedir. Bazen tek ölçü ile tedavi sonlanabildiği gibi, daha yoğun çapraşıklıklarda 2-3 ay sonra alınacak olan ikinci ölçüye ihtiyaç duyulabilir.

Hemen online muayene randevunuzu oluşturmak için butona tıklayın.

× WhatsApp