Bleaching – Diş Beyazlatma

Bleaching denilen diş ağartma, birçok sebeple diş yapısına (diş minesi ve dentin tabakası) işleyen renklerin giderilmesi ve dişlerin standart tonuna göre ağartılması işlemidir.

Bildiğiniz üzere, dişlerimiz birçok nedenle doğal renklerini kaybediyor ve zaman içinde daha koyu bir görünüme sahip oluyor. Diş taşı temizliği bu koyulukların giderilmesine yardımcı olabiliyor. Fakat, diş yapısı üzerinde oluşabilecek tüm koyulukların bu şekilde giderilmesi mümkün değil. Bleaching (diş ağartma) yöntemi de diş taşı temizliği işlemiyle giderilemeyen koyulukların giderilmesi ve diş renginin birkaç ton daha açılmasını sağlıyor. Porselen kaplama yerine, sağlıklı dişlere bu yöntem uygulanarak diş renginde açılma sağlanması mümkün.

Muayenehanemizde piyasanın lideri FGM firmasının ürünleri kullanılmaktadır. Aynı gün 20 şer dakikalık 2 seansta diş renginde ağartma yapılmaktadır. Detaylı bilgi için bize WhatsApp’tan yazabilirsiniz.

Siz de Bodrum’da bleaching ile dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız hemen Online Randevu ya da telefonla randevu alabilirsiniz.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Yöntemleri

Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Muayenehanede Diş Hekimi Tarafından Yapılır)

Ofis tipi bleaching (diş beyazlatma işlemi), diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanır. Tüm yumuşak dokular, ışıkla sertleşen bir bariyerle izole edilir. Beyazlatma işlemi için jel kullanılır ve bu jel ışıkla aktive olur.

Ev Tipi Diş Beyazlatma (Hasta Diş Hekimi Kontrolünde Evde Kendi Uygular)

Bu yöntemde diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından hastadan özel ölçü alınarak hazırlanan plaklarla yapılır. Hastanın ağız ve çene yapısına tam oturan ince ve şeffaf bir plak hazırlanır. Plağın içine geceleri yatmadan önce kullanılacak diş beyazlatma ajanı uygulanarak dişe takılır. Uyku sırasında diş beyazlatma işlemi gerçekleşir. Bu yöntemde tedavi 1-2 hafta içinde sona erer.

Ev Ofis Kombine Diş Beyazlatma (Diş Hekimi Ofiste Beyazlatma İşlemi Yapar ve Hasta Diş Hekimi Kontrolünde Evde Tedaviye Devam Eder)

En etkili diş beyazlatma yöntemlerinden biri ofis ve ev tipi uygulamalarının kombine olarak yapılmasıdır. Diş hekiminin muayenehanede yaptığı diş beyazlatma prosedürü, evde hasta tarafından devam ettirilir ve en iyi sonuç alınır.

Dişlerde Lekeler Neden Oluşur?

Dişlerdeki lekelenmeler birçok farklı nedenle olur. En yaygın sebepler arasında yaşlılık, kahve, çay, sigara tüketmek, eskimiş protezler, kaplamalar, dolgular ve diş üzerinde oluşan travmalar sayılabilir. Ayrıca ilaç kullanımı, dişlerin büyümesi sırasında kullanılan antibiyotikler ve aşırı florid tüketimi de dişlerde istenmeyen renklenmelere sebep olabilir.

Dişlerde İç Kaynaklı Renk Değişimi

Dişlerdeki iç kaynaklı renk değişimi mine tabakasının altındaki dentin katmanı kaynaklıdır. Aşırı florid kullanımı ve çocuklukta kullanılan tetrasiklin cinsi ilaçlar, annenin gebelik döneminde kullandığı antibiyotikler dişlerde renk değişimine neden olabilir. Bu tip durumlarda diş beyazlatma işlemiyle diş renklerinin açılması ya çok az olur ya da hiç sonuç alınamaz.

Dişlerde Dış Kaynaklı Renk Değişimi

Dış kaynaklı renk değişimi diş minesi yüzeyinde gerçekleşir. Beslenme sebebiyle meydana gelir. Kahve, çay, kola, meyve suları, kırmızı şarap, şeftali, salça gibi besinler diş minesi üzerinde renk değişimine neden olur. Bu tip renk değişimlerinde diş beyazlatma tedavisinde olumlu sonuç alınır.

Dişlerde Kanal Tedavisi Sebebiyle Renk Değişimi

Kanal tedavisi, dişlerde canlılığın yitirilmesine neden olur. Dişler tedaviden sonra parlak renklerini kaybederek sararabilir. Diş içine konan maddeye bağlı olarak da dişlerde renk değişimi yaşanabilir. Kanal tedavisi kaynaklı diş renk değişimlerinde, pulpa odasına beyazlatma ajanı yerleştirilir. Birkaç gün beklenir. Sonuç alıncaya kadar işlem tekrarlanır. Bu işlemle ön bölgede tek başına kalmış ve rengi koyulaşmış dişler beyazlatılır. Tedavi büyük oranda olumlu sonuç verir ama uzun dönemde olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir.

Dişlerde Yaşlılık Nedeniyle Renk Değişimi

Yaş ilerledikçe dişteki mine tabakası aşınır, dentin tabakasının koyu rengi dişlere yansır. Yaş aldıkça iç ve dış kaynaklı renk değişimleri birçok hastada görülebilir. Yaşla ilgili dişlerdeki renk değişimlerinde diş beyazlatma işleminde yüksek başarı sağlanamadığı durumlar mümkündür. Protetik çözümler (lamina veya estetik kaplamalar) daha kalıcı çözüm vadetmektedir.

Bleaching (Diş Beyazlatma) Hakkında Sorularınızın Cevapları

Hayır. Tüm diş beyazlatma işlemlerinde geçici bir beyazlık elde edilir. Hastanın beslenme alışkanlıkları, dişlerinin yapısı ve işlem sonrasında ne kadar dikkat ettiğine bağlı olarak diş beyazlatma işleminin 6 ay ile 2 yıl arasında bir zamanla tekrarlanması gerekebilir. Gebelik ve emzirme döneminde olan hastalara uygulanmaz. Diş eti hastalıkları sebebiyle dişleri çekilerek diş kökleri aşağı çıkanlara, diş eti rahatsızlıkları olanları, kole hassasiyeti olanlara, diş çürükleri olanlara bu sorunlar giderilmeden uygulanmaz. Diş beyazlatma işleminden 6 ay sonra dişler kontrol edilmeli, gerekiyorsa diş taşı temizliği, polisaj uygulanmalıdır. Ayrıca, bir kez ev tipi beyazlatma işlemi de tavsiye edilebilir.

Hastaya göre değişir. Bazı hastalarda dişler kısa sürede beyazlar. Bazıları için birkaç seans daha yapmak gerekebilir. Sarılaşma, grileşmeden ne kadar fazlaysa o kadar iyi sonuç alınır. Antibiyotik kaynaklı grileşmenin tedavisi daha zordur. Uzun bir süreç gerekebilir.

Diş beyazlatma ofis içinde, ev içinde yapılabilir. Son araştırmalar ofis içi işlemlerin ev içi yöntemlerle birleştirilerek yapılmasının daha iyi sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Sizin için en iyi tedavi yöntemini ve alternatifleri muayenehanemize geldiğinizde öğrenebilirsiniz.

Diş beyazlatma jelleri dişlerin az veya çok hassasiyetine neden olabilir. Hassasiyetin derecesi hastaya göre değişir. Hassasiyet durumunu azaltmak için diş hekimi tarafından topikal florür kullanılır. İçerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunan diş macunları da hassasiyeti azaltabilir.

Yapılan araştırmalar diş beyazlatma işleminin dişlere hiçbir zarar vermediğini ortaya koyuyor. İşlem sonrasında florür uygulamalarıyla işlem daha da güvenli oluyor. Eczanelerde denetimsiz satılan beyazlatma maddeleri ise dişlere zarar verebiliyor. Bu sebeple diş beyazlatmak için mutlaka bir hekime danışmanızı öneriyoruz.

En az 2 gün (ideal olarak 7-10 gün), çay, kahve, kola, kırmızı şarap, asitli içecekler, renkli, salçalı yiyecekler ve sigaradan uzak durmalısınız. Bunun sebebi yapılan beyazlatma işleminin dentin katmanındaki tübüllerde devam etmesidir. Bu süre zarfında bu tarz yiyecek içecekleri tüketmek ve sigara içmek tedavide istenilen sonucun alınmamasına neden olabilir.

İşlem sırasında porselen kuronlar beyazlamaz. Ancak, dişler beyazlatıldığında porselenleri yeni renklere uyarlamak için işlem gerekebilir.

Hemen online muayene randevunuzu oluşturmak için butona tıklayın.

× WhatsApp